Nee! Je dient rekening te houden met

pH-waarden.
Reinigers maken op basis van azijn is 'hot'. Maar kun je alles poetsen met azijn? Nee. Wil je schade vermijden, dan dien je rekening te houden met de pH.


Wat betekent "pH-waarde"?

pH is de afkorting van de Latijnse uitdrukking potentia Hydrogenii en beschrijft de concentratie van waterstofionen in een waterige oplossing. Een pH-waarde wordt dus alleen weergegeven als iets waterhoudend is. Olie bijvoorbeeld heeft geen pH-waarde.

Over zuren

pH-waarden worden weergegeven op een schaal van 0 tot 14.
De niveaus 0 tot 6 omvatten alle zuren. Zoutzuur heeft een pH van 0, en dat is meer dan behoorlijk zuur. Je kunt er zowat in oplossen. Ook je handen. Niet ideaal om mee beginnen te poetsen dus. 
Het mildste zuur heeft een waarde van 6. In deze categorie zitten bijvoorbeeld meloen en spruitjes. De pH van azijn ligt tussen de 2,5 en 3.


Over basen en logen

Zuiver water heeft doorgaans een pH-waarde van 7, en wordt als neutraal beschouwd.
Ga je  hoger op de pH-ladder dan bevind je je in het register van de logen, ook wel basen genoemd.
Handzeep en baking soda hebben een pH van acht, en zitten daarmee in de groep van de mildste logen. 
Ontstoppingsmiddel en grilreiniger hebben een pH- waarde van 14 en zijn dus zeer alkalisch (= basisch) .


En onze huid?

Onze huid heeft een pH-waarde van ongeveer 4 tot 5,5 en daarmee bevinden we ons in het gezelschap van de banaan, de tomaat en yoghurt. Onze huid is dus licht zuur.


Hoe helpen zuren en logen bij het schoonmaken?

Je hebt het dus al door: zowel in zuren als in logen kun je vuil oplossen.
Maar.... ze hebben verschillende werkterreinen.


*Wil je iets ontkalken?
Dan gebruik je een zure reiniger.
Middelen op basis van citroenzuur of azijn zijn zeer geschikt voor het losmaken van anorganisch en mineraal vuilDaarom zijn ze efficiënt bij het verwijderen van roest, kalkaanslag en urineaanslag, wat maakt dat ze vaak gebruikt worden in badkamer- en toiletreinigers.

Omwille van dezelfde reden worden zuren niet aanbevolen voor het reinigen van natuurstenen vloeren (marmer, leisteen) en aanrechten in natuursteen. Ze lossen namelijk de kalk in deze materialen op. De steen zou dan na verloop van tijd poreus of zelfs hol worden.
Ook onedele metalen zoals aluminium, ijzer en zink tolereren geen reiniging met zuren. Het metalen oppervlak wordt na verloop van tijd aangetast en gaat er dof uit zien.

Dus, om antwoord te geven op je vraag: het is NIET RAADZAAM om zomaar alles te gaan poetsen met een reiniger op basis van azijn!

* Wil je iets ontvetten?
Dan gebruik je een reiniger op basis van een loog.
Middelen op basis van baksoda (natriumbicarbonaat) en/of wassoda lossen uitstekend organisch vuil op zoals vet, eiwit, bloed en roet.
Ze werken ook stevig in op groen geworden steen of hout. 
Ook ovenreinigers, afwasmiddelen en wasmiddelen – die uiteraard verondersteld worden vet en organisch materiaal te verwijderen - zijn alkalisch. Je oven reinigen met azijn heeft dus nauwelijks effect.

Ook bij het reinigen van leidingen werken alkalische reinigers uitstekend. Daar ligt de focus namelijk op het afbreken van organische stoffen -zoals haar, aangekoekte vet- en zeepresten- zonder dat het metaal van de pijpen mag aangetast worden (wat met enkel een zure reiniger het geval zou zijn).

Maar hoe zit het dan met het reinigen van de afvoer met soda én azijn?

Bij het reinigen van afvoeren met soda + azijn reageert de loog (soda) met het zuur (azijn). Dat levert een voordeel op: doordat ze reageren op elkaar, breken de twee componenten elkaar veilig af. Tijdens die reactie wordt het vuil in de afvoer - kalk én organisch materiaal- afgebroken, zodat die weer vrij is. Na de reactie hebben het zuur en de loog elkaar grotendeels geneutraliseerd, wat goed is voor de staat van je leidingen zelf.


Meer info:

groener poetsen

 


Zo houd je je huis schoon en fris én gezond

De een poetst elke dag, de ander een keer in de twee weken en weer een ander laat het doen. Hoe dan ook: poetsen doe je met schoonmaakmiddelen. Maar hoe (on)gezond is dat eigenlijk?

Sprays en de longen van een roker

Heerlijk, een fris gepoetst huis. De geur van allesreiniger ijlt nog wat na, het toilet ruikt citroentjesfris door het nieuwe toiletblokje en in een hoekje van de woonkamer verspreidt de verdamper een subtiel lavendelluchtje. Heerlijk schoon, heerlijk fris. Maar is het eigenlijk wel gezond?

Even sprayen, doekje erlangs en klaar ben je. Lekker makkelijk, toch? Ja, maar heel gezond zijn die sprayflacons dus niet, blijkt uit onderzoek. Het regelmatig gebruik van schoonmaaksprays is zelfs net zo schadelijk voor je longen als het dagelijks wegpaffen van een pakje sigaretten. Onderzoekers van de Universiteit van Bergen (Noorwegen) volgden voor hun onderzoek 6000 mensen gedurende twintig jaar. Het onderzoek toonde aan dat de longfunctie van vrouwen die als schoonmaakster werkten of thuis dagelijks met sprays in de weer waren, vergelijkbaar was met de longfunctie van iemand die minimaal tien jaar lang een pakje sigaretten per dag rookt.

Desinfecterende middelen en allergiën

'Antibacterieel'. 'Desinfecterend'. Mooi, denk je dan, dat maakt pas echt lekker schoon. Fout, zegt de Gezondheidsraad. Dit soort schoonmaakmiddelen – denk aan producten met chloor, triclosan of chloorhexidine, maar ook de bekende antibacteriële zeep valt hieronder – doodt namelijk niet alleen de foute maar ook de goede bacteriën. En die goede bacteriën heeft je lichaam wel degelijk nodig. Daarnaast is er het risico dat bacteriën resistent kunnen worden tegen deze desinfecterende schoonmaakmiddelen. En dat, zo zegt de Gezondheidsraad, kan weer gevolgen hebben voor de werkzaamheid van antibiotica. Oh, en als je dit soort schoonmaakmiddelen veelvuldig gebruikt, kun je zelf ook nog eens een allergie ontwikkelen.

Toiletblokjes

In het verleden bevatten bijna alle toiletblokjes dichloorbenzeen: een slecht afbreekbare en giftige stof. Gelukkig is dat tegenwoordig nog maar zelden het geval. Toch kun je je afvragen of je die toiletblokjes wel echt nodig hebt. De reinigende werking van een toiletblokje is nagenoeg nihil, het is vooral het parfum dat een gevoel van hygiëne creëert. Als je het toilet op een normale manier – met een sopje met azijn of ecologische reiniger en een schoon doekje – schoonhoudt, blijft het net zo fris én veel schoner.

Allesreinigers en badkamerreinigers

Reguliere allesreinigers en badkamerreinigers bevatten chemische stoffen die zowel voor jou als voor het milieu niet bijzonder gezond zijn. Sommige stoffen zijn kankerverwekkend, van sommige stoffen kun je ademhalingsproblemen krijgen en er zijn stoffen die de vruchtbaarheid beïnvloeden. Gebruik je in dezelfde ruimte zowel badkamerreiniger als allesreiniger, dan kunnen de schadelijke effecten van de verschillende oplosmiddelen elkaar zelfs nog versterken. Kies daarom liever voor ecologische schoonmaakmiddelen. Het assortiment verantwoorde schoonmaakmiddelen is de laatste jaren sterk uitgebreid en de middelen staan tegenwoordig bij elke normale supermarkt in het schap.

Frisse lucht en oplosmiddelen

Iedereen houdt van frisse lucht. Toch gebruiken we daar vaak genoeg een luchtverfrisser voor, terwijl die de lucht allesbehalve fris maakt. Luchtverfrissers zijn namelijk goed voor een vijfde van alle oplosmiddelen die vrijkomen uit schoonmaakproducten. En ja, oplosmiddelen zijn schadelijk voor het milieu. En ja, oplosmiddelen dragen bij aan smogvorming. En ja, oplosmiddelen dragen dus ook bij aan luchtverontreiniging. Dat lekkere luchtje dat vrijkomt, is simpel gezegd een combinatie van parfum en oplosmiddelen. Als je écht van frisse lucht houdt, kun je beter een raampje openzetten. 

Gepubliceerd 28 mei 2019

Auteur 

  • Mariska Tjoelker

Bron 

  • Milieu Centraal

meer info:

groener poetsen